3 tips voor een milieuvriendelijke keuken


Duurzaamheid is tegenwoordig een woord dat je hoort op tv, leest op sociale media en ziet op de labels van keukenproducten. Maar wat betekent het eigenlijk? Het kan twee dingen betekenen: ten eerste betekent het dat producten langer meegaan en niet na een paar maanden vervangen hoeven te worden; ten tweede betekent het producten waarvan de productie het milieu niet te veel belast.

kapající vodovodní kohoutek

Er zijn veel manieren om huizen, vooral keukens, milieuvriendelijker te maken.

  • Winkelen,
  • Koken,
  • Energie,

Plastic zakken vergeten .

]
Recyclen? Uitstekend. Maar het is veel beter om minder afval te compenseren dan om het te scheiden. Dit komt omdat de grootste hoeveelheid plastic die we mee naar huis nemen afkomstig is van boodschappen doen. Neem op zijn minst twee kleine stappen en koop stoffen
tassen voor boodschappen en stoffen tassen voor groente en fruit. Op die manier hoef je geen wegwerpplastic te gebruiken, dat het schadelijkst is voor de planeet.

Een andere optie is om naar winkels zonder verpakking te gaan. Helaas zijn er veel van zulke winkels in Tsjechië, en zelfs het kopen van basisvoedingsmiddelen kan behoorlijk duur zijn. Het hangt er dus vanaf waar je woont en wat je financiële situatie is.

barevné sklenice

Geen restjes

kuchyně s ostrůvkem

Doe je één keer per week boodschappen maar gooi je vaak eten weg? Schaamte. Het is veel beter om twee of drie keer per week boodschappen te doen, vooral voor groenten en fruit. Koop tegelijkertijd niet te veel en kook niet te gaar. Als er maar twee mensen in huis zijn, heb je niet zoveel eten per keer nodig en is de kans groter dat je het weggooit omdat je het niet kunt eten.

kuchyně s ostrůvkem

Parlourator en energieklasse A+++

Een beetje nadenken kan veel energie besparen. Probeer bij het kopen van nieuwe dingen te kiezen voor apparaten met energieklasse A+, A++ en A+++. Ze zijn misschien iets duurder, maar ze zijn van goede kwaliteit en zullen je geld besparen op je energierekening. Een andere optie is een gootsteenkraan met hendel, die tot 30% water kan besparen, en parelmoerkranen kunnen zelfs nog meer besparen. Ze kosten slechts een paar honderd kronen.