Als mannen worden vergeten


Mensen vieren en danken graag, dus het is duidelijk dat dagen als midzomer en moederdag hogere verkoopcijfers betekenen voor honderden winkeliers. Iedereen die het waagt om vrouwen niet te bedanken op Internationale Vrouwendag of Moederdag wordt meteen als een buitenbeentje behandeld en kan zijn snode daden bekopen met boze blikken, onaangenaam gemopper en misschien zelfs een koud diner. We hebben \’Vaderdag\’ en \’Internationale mannendag\’, maar die worden niet meer zo uitgebreid gevierd en mannen worden vergeten. Hoe komt dat?

nakreslené svaly

De krachtige stem van het feminisme

Nog niet zo lang geleden was de rol van de vrouw in de maatschappij ondergeschikt aan die van de man. Vrouwen kregen geen stemrecht, hun mening werd met een korreltje zout genomen en in sommige situaties mochten ze niet eens functioneren, tenzij naast mannen. De strijd eindigde niet toen het vrouwenstemrecht werd bereikt en vrouwen gelijk werden. Het komt namelijk nog steeds voor dat vrouwen minder betaald krijgen dan mannen in dezelfde functie, dat ze te zwak worden geacht voor sommige activiteiten of dat ze moeite hebben met het vinden van werk vanwege hun verantwoordelijkheden als moeder. Daarom strijden vrouwen zo hard voor hun rechten en zijn de rechten van mannen op de achtergrond geraakt. Dus krijgen vrouwen cadeaus bij verschillende gelegenheden, alsof ze meer respect verdienen, en als Vaderdag en Mannendag worden vergeten, is het alsof ze nooit echt hebben plaatsgevonden.

Zijn mannen dan minderwaardig aan vrouwen omdat ze geen kinderen kunnen baren? Zijn vaders minderwaardig aan moeders die hun carrière opgeven om voor hun kinderen te zorgen?

Het is belangrijk om te begrijpen dat, hoewel het volgens sommige maatstaven zo lijkt, een man zwangerschapsverlof kan nemen en geen kinderen kan krijgen, maar een vrouw ook niet zonder zijn bijdrage. In werkelijkheid is de waarde van een man echter niet gerelateerd aan zijn geslacht, maar aan wat hij doet voor de maatschappij en voor zijn gezin. Veel vaders verdienen geld om hun vrouw en kinderen de beste gastvrijheid te bieden, besteden hun vrije tijd aan gezinsuitstapjes en weten hoe ze moeten koken, wassen en schoonmaken. Sommigen zijn zo geboren, anderen worden ertoe gedwongen in het moderne tijdperk waarin vrouwen niet langer fulltime huisvrouwen zijn. Het gaat erom hoe het koppel het doet, en als ze goed zijn in beide, is er geen minderwaardigheidscomplex.

muž a miminko

Hoe kan dit veranderd worden?

Mannen kunnen samenkomen en laten zien dat ze ertoe doen, net zoals vrouwen dat ooit deden. Maar dat zullen ze waarschijnlijk niet doen, want ze geven niets om zulke onzin en zijn tevreden met hoe de dingen zijn. Dus alleen individuen kunnen dat veranderen. Vrouwen die de dagen in hun agenda markeren om mannen en vaders te vieren, die altijd iets geven om hen een plezier te doen, die hun kinderen eraan herinneren om iets voor hun vaders te maken, die zich niet schamen om trots te geven aan de mannen die belangrijk voor hen zijn.