Compatibiliteit trekt aan, maar werkt het ook?


We weten dit uit films en het dagelijks leven. Twee heel verschillende mensen worden verliefd, misschien wel vanwege hun verschillen. Het is alsof ze elkaar aanvullen. In films veranderen twee mensen meestal voor elkaar, maar in het leven werkt het niet altijd zo. Soms zijn de verschillen verfrissend en soms worden ze onoverkomelijke tegenslagen.

káva a spojené ruce

Optimisten en pessimisten

Je hebt misschien de animatiefilm Trolls gezien, waarin twee verschillende trollen voorkomen, de optimistische prinses Poppy en de chagrijnige twijg. Terwijl Poppy kleurrijk en vrolijk is, van muziek houdt en altijd gelooft dat de wereld beter zal worden, verstopt Twig zich liever in eenzaamheid uit angst, omdat ze van iedereen het ergste verwacht. Hun reis om hun vrienden te redden brengt hen echter dichter bij elkaar, Tak begint in geluk te geloven en Poppy\’s optimisme redt de dag. Maar de realiteit is anders. Het gelukkige, optimistische meisje wordt verliefd op een schijnbaar mysterieuze jongen, die een grote pessimist blijkt te zijn. In het begin werkt het misschien, maar de optimist ergert zich tenminste aan het constante geklaag van de ander en de pessimist ergert zich aan het simpele goede humeur dat de optimist altijd uitstraalt. Willen zulke relaties een toekomst hebben, dan moeten ze er allebei hard aan werken.

Fundamentele meningsverschillen

Fundamentele meningsverschillen kunnen gezien worden als verschillen die cruciaal zijn voor iemands leven. In dit geval kunnen we verschillende koppels zien, bijvoorbeeld een vegetariër en een slager, een fanatiek christen en een atheïst, een soldaat en een pacifist. Hoe vreemd het ook lijkt, er zijn veel van zulke koppels. Maar dan is er meestal een ruzie of een grote onenigheid die leidt tot het definitief verbreken van de relatie, of op zijn minst een verandering van een van de koppels.

odvrácené cedule

Zon en maan

Andere relatieverschillen kunnen persoonlijkheidsverschillen zijn. In de film Grease bijvoorbeeld bestaat het belangrijkste koppel uit een playboy met ruig haar en een verlegen meisje. Zulke koppels komen echter veel voor op straat en kunnen eigenlijk goed werken als ze tolerant zijn voor elkaar en elkaar niet te veel proberen te veranderen. Deze verschillen kunnen echter leiden tot giftige relaties of er zelfs een einde aan maken.