Consumptie-economie


.
We leven in een consumptiemaatschappij . We kopen elk jaar miljoenen producten, maar eenzelfde hoeveelheid belandt binnen de kortste keren in de vuilnisbak.
stanoviště pro nákupní košíky.jpg

Vandaag de dag is de levensduur van producten erg kort. Als je bijvoorbeeld 20 jaar geleden een wasmachine kocht, is de kans groot dat deze vandaag de dag nog steeds in gebruik is . Producten waren toen goedkoper, maar onze levensstandaard ook. Vandaag de dag kan een burger met een gemiddeld salaris bijvoorbeeld drie televisies kopen die aan zijn behoeften voldoen; 20 jaar geleden kon hij zich er niet eens één veroorloven. De tijden zijn veranderd en we winkelen als een gek. We kopen goedkope dingen en verwachten dat ze ons net zo goed van dienst zijn. De prijzen van elektrische apparaten zijn gedaald en onze kijk op de markt als geheel is veranderd. Vandaag de dag heeft een typisch apparaat een levensduur van ongeveer vijf jaar.
kontejner s odpadem.jpg


Er zijn zelfs complottheorieën dat bedrijven kleine apparaatjes aan hun apparaten hebben bevestigd, waardoor ze na een bepaalde tijd defect raken. Er gaan ook geruchten dat bepaalde smartphonefabrikanten oudere apparaten met nieuwe besturingssystemen vertragen nadat ze nieuwe versies op de markt hebben gebracht, om klanten over te halen de nieuwste modellen te kopen.

Nu de arbeidskosten stijgen, is het vaak duurder om een apparaat op te sturen voor reparatie dan om een nieuw te kopen. Huishoudelijke apparaten en kleine elektronische apparaten worden ook steeds complexer. Dit maakt het voor de gemiddelde consument bijna onmogelijk om zelf reparaties uit te voeren. Bedrijven die gespecialiseerd zijn in dergelijke diensten zullen, zelfs als het gaat om een storing aan een enkel contact, hele onderdelen van het apparaat vervangen in plaats van het probleem nauwkeurig te onderzoeken, wat uiteraard duurder is.

Dezelfde situatie doet zich voor op de kledingmarkt. We kopen onterecht goedkope kleding, vaak gemaakt door mensen die voor een minimumloon in slechte omstandigheden werken. Deze kleding gaat niet lang mee en belandt al snel in de vuilnisbak. Dit belast echter ook het milieu . De eindeloze cyclus van produceren, kopen en weggooien is op de lange termijn niet duurzaam en kan een negatief effect hebben op de wereldeconomie .