De nieuwe zusterstad van Praag


Tsjechië kreeg vorig jaar een exclusieve positie op internationale handelsbeurzen, gebaseerd op een partnerschap tussen Praag en Shanghai. Andere voordelen van het partnerschap zijn minder fenomenaal en omvatten naar verluidt samenwerking op het gebied van reddingstraining, gefinancierd door Home Credit, een bedrijf dat eigendom is van de financiële groep van Petr Kellner, de rijkste man in Tsjechië.
pohled na Tchaj-pej

Het Chinese financiële centrum Shanghai kondigde half januari aan dat het alle officiële relaties met Praag zou opschorten. Praag ondertekende een officiële partnerschapsovereenkomst met de Taiwanese hoofdstad Taipei. De burgemeester van Praag, Zdenek Hujib, zei dat Praag niets te verliezen had. Natuurlijk staat niemand samenwerking in de weg, maar er verandert niets echt voor onze hoofdstad omdat het enige project is afgerond en er geen follow-up was.

De reddingstraining werd gegeven door een bureau dat was ingehuurd door Home Credit. Het doel van het evenement was om het imago van China in Tsjechië te verbeteren. Als onderdeel van de training leerden Chinese reddingswerkers van reddingswerkers uit Praag en leerden reddingswerkers uit Shanghai onze reddingswerkers hoe ze een helikopter op een hoog gebouw moesten laten landen. Voor ons was deze activiteit echter niet bijzonder nuttig.
pohled na Prahu

De opschorting van de officiële betrekkingen kwam een dag na de ondertekening van een overeenkomst over economische, commerciële en culturele samenwerking met de hoofdstad van Taiwan. Volgens Fusivo heeft samenwerking met de stad een groter potentieel omdat het land dichterbij ligt in termen van waarden. Vanuit de regio is er ook consensus bereikt over specifieke samenwerkingsprojecten. Voorbeelden hiervan zijn het verhogen van de relatie tussen de twee steden tot het niveau van zustersteden, het ondertekenen van een Memorandum of Understanding tussen dierentuinen en een Memorandum of Understanding op het gebied van toerisme. Andere overeenkomsten hebben betrekking op samenwerking op technisch gebied.