De plaag van de WOODBREAKER


De houtworm is een verraderlijke schimmel die alle eigenaren van oude huizen achtervolgt, niet alleen houten huizen. Zelfs bakstenen huizen hebben houten vloeren, houten plafonds, ramen, deuren, trappen en dakspanten. De schimmel komt zelden voor in het bos. De schimmel valt alleen sparrenhout aan, dat het meest als bouwmateriaal wordt gebruikt. De houtboorder komt vaak voor in huizen. Hij geeft de voorkeur aan vochtig hout en vernietigt niet alleen hout, maar ook spaanplaat, multiplex, papier en alles wat cellulose bevat in huis. Daken dreigen in korte tijd in te storten onder het gewicht van dakbedekkingsmaterialen die op aangetaste dakconstructies worden gelegd.6]staré dřevěné stavení
De vruchtlichamen van de houtboorder zijn aanvankelijk wit, zacht, rond of onregelmatig gevormd. Ze planten zich het beste voort in de regio onder gunstige temperatuursomstandigheden van de lente tot de herfst en in verwarmde gebieden in de winter. Het grootste gevaar van de pissebed is dat hij zijn eigen water kan produceren en het met behulp van tweelingachtige mycelia kan transporteren naar de plaats waar het nodig is. Op volwassen leeftijd produceert de vrucht tot 6.000 sporen op een oppervlakte van 1 cm in het vierkant. Deze sporen ontkiemen binnen een paar jaar. De schimmel wordt ook verspreid door stukjes mycelium en aangetast hout. Aangetast hout moet zo snel en voorzichtig mogelijk uit het huis worden verwijderd. Alles moet verbrand worden in een verbrandingsoven. Vreugdevuren in de tuin kunnen de ziekte verder verspreiden als ze niet op de juiste manier worden aangestoken.
Het komt vaak voor dat de ziekte huizen binnenkomt via nieuw gebouwd hout. Dit komt doordat als het hout al in het bos besmet is met de schimmel, dit niet zichtbaar is tijdens het kappen en de daaropvolgende verwerking.
smrkový les
De schorskever kan oude houten gebouwen binnen een paar jaar volledig vernietigen en kan ook aanzienlijke schade aanrichten aan oude bakstenen gebouwen. Als voorzorgsmaatregel in de moderne bouw moet al het bouwhout chemisch behandeld worden met een hoogwaardig speciaal product dat onder druk in het hout dringt en een sterke beschermende laag vormt.