Favoriete drank? Bier!


Het is algemeen bekend dat er in Bohemen veel bier wordt gedronken. De productie ervan heeft een lange traditie. Deze heerlijke drank werd al in de 10e eeuw gebrouwen. Volgens historische bronnen werd het in 993 opgericht in opdracht van Boleslav II. Klooster Břevnov. En er wordt gezegd dat daar bier werd gebrouwen. Tegenwoordig wordt het in brouwerijen in het hele land gebrouwen. Dus elke Tsjech zou op zijn minst de basis over bier moeten weten!

tři poháry piva

Wat zit er in bier?

Het belangrijkste ingrediënt bij het brouwen van bier is water. Het aandeel hiervan is 92%. Andere essentiële ingrediënten zijn mout en hop. Dit is bekend bij de meeste mensen. Wat haalt gezond bier uit deze ingrediënten? Mineralen (vooral magnesium, kalium, fosfor en silicium), vitamines (B-reeks), foliumzuur en sporenelementen zijn.

Wat hebben we aan bier?

Bier is een zeer goede drank om vet voedsel \’weg te spoelen\’. Het is ideaal bij geroosterd, gegrild of eend vlees en vult deze zeer goed aan. Bier heeft een positief effect op het spijsverteringsstelsel en beschermt tegen de vorming van gal- en nierstenen en een hoog cholesterolgehalte. Het vermindert ook het risico op hart- en vaatziekten. Zolang je maar niet te veel drinkt!

soudky piva

Alcohol!

Voordat je bier gaat drinken, moet je je realiseren dat het in de eerste plaats een alcoholische drank is, hoewel het ons lichaam wel voorziet van een aantal gezonde stoffen! Als je niet matig drinkt, loop je alle risico\’s die overmatig alcoholgebruik met zich meebrengt voor het lichaam. Dit zijn ernstige ziekten van de lever, alvleesklier, nieren en het zenuwstelsel. Het alcoholgehalte varieert naargelang het soort bier: een 10-pack bevat ongeveer 4% alcohol, terwijl een \’12-pack\’ ongeveer 5% bevat. Maar er worden natuurlijk ook sterkere versies gemaakt. Verschillende organismen breken alcohol af in verschillende snelheden. Het is heel individueel en hangt af van een aantal factoren. Bijvoorbeeld lichaamsbouw en fysieke fitheid. Vrouwen doen er langer over om alcohol af te breken en hebben minder tolerantie. Denk hier goed over na voordat je begint te drinken. Maak geen belangrijke plannen en rijd geen auto na een \’verfrissing\’! Op die manier kun je veel ongemak vermijden en je \’biertje\’ in alle rust drinken.