Hoeveel moet je vragen in een sollicitatiegesprek?


Aan het einde van een gesprek met een recruiter wordt vaak een ijzingwekkende vraag gesteld. In eerste instantie lijkt het misschien de meest triviale vraag van het hele gesprek, maar het is er wel een waar we op voorbereid moeten zijn. Hier is wat advies over hoe je jezelf financieel niet kunt onderschatten en niet te ambitieus kunt zijn.
setkání žen

Begin thuis al na te denken over de vragen

Ga nooit onvoorbereid een sollicitatiegesprek in. Je moet een idee hebben van de hoeveelheid geld die je moet uitgeven aan eten, huisvesting, kleding en andere uitgaven voor levensonderhoud, dus je moet op zijn minst in staat zijn om precies uit te rekenen hoeveel er elke maand op je rekening moet komen. Gebruik dit bedrag als basis voor salarisonderhandelingen. Je kunt ook uitzoeken hoeveel je betaald krijgt voor vergelijkbaar werk en hoeveel je betaald kreeg in je vorige baan. De financiële beloning van je vorige baan creëert waarschijnlijk de levensstandaard die je wilt behouden (of verbeteren) in je nieuwe baan.

Het moment waarop een bedrijf het salaris van een werknemer bepaalt, is echter heel anders. Het niveau wordt beïnvloed door de omstandigheden op de arbeidsmarkt en het beloningsniveau binnen het bedrijf. Het is daarom belangrijk om niet te proberen om salarissen eenvoudig vast te stellen, maar om alle informatie nauwkeurig te onderzoeken.
natažená ruka na pozdrav

Hoe moet je dan reageren in een sollicitatiegesprek?

Ten eerste, begin zeker niet met het onderwerp salaris. De recruiter zal deze vraag altijd als eerste stellen. Als het je wordt gevraagd, zeg dan niet het specifieke bedrag dat je je voorstelt, maar zeg als ondergrens wat je denkt dat het bedrijf bereid is te bieden, en als bovengrens zeg je dat bedrag plus 20-30% meer. Op deze manier kun je jezelf presenteren als een sterke kandidaat die vertrouwen heeft in je capaciteiten. Houd er echter rekening mee dat je tijdens het selectieproces zult moeten bewijzen dat je een sterke kandidaat bent!