Mannen hebben ruimte nodig


Het is moeilijk om een man ergens mee te zien worstelen. Het is moeilijk om alleen maar toe te kijken en hem niet te kunnen helpen. Elke keer als je met hem probeert te praten, weigert hij en zegt dat het je niets aangaat en dat hij het zelf wel aankan. In deze situaties kun je helaas alleen maar wachten. Wachten tot hij zich openstelt en met je deelt wat hij in zijn hoofd heeft zitten. Het is niet jouw schuld. Het is niet jouw schuld dat hij niet met je wil praten. Het ligt aan de aard en opvoeding van de man dat hij zich gedraagt zoals hij doet.

silueta rybáře na skále

Veel mannen nemen niemand in vertrouwen als ze een probleem hebben. Ze moeten eerst alle opties doordenken, alle oplossingen, alle gevolgen die hun beslissing zou kunnen hebben. Pas dan ondernemen ze actie en beginnen ze het probleem op te lossen. Als ze erin slagen om het op te lossen, zullen ze jou hun succes toevertrouwen. Als het niet lukt of het resultaat bevalt ze niet, dan doen ze het nog een keer. Tot ze het probleem naar tevredenheid hebben opgelost, zullen ze niet echt weten wat er aan de hand is. En hoe meer je ze onder druk zet om het met je te delen, hoe meer ze zich voor je afsluiten.

Mannen zijn generaties lang opgevoed om sterk te zijn, capabel, in staat om elk probleem op te lossen en met elke situatie om te gaan. Om hulp vragen, toegeven dat ze de weg niet weten, is voor hen een teken van zwakte. En zwakte staat gelijk aan falen. Niemand wil falen in het leven. Ze willen niet falen in het bijzijn van hun partners, in het bijzijn van hun familie.

mužský pohled skrze knihu

Wat kun je in deze situatie doen? Hoe kun je je man steunen? Allereerst moet je zijn manier van problemen oplossen accepteren. Geef hem genoeg ruimte om na te denken en met zijn eigen oplossingen te komen. Laat hem weten dat je er bent om hem te steunen en dat je bereid bent om te luisteren als hij je in vertrouwen wil nemen. Wees geduldig en dring niet aan. Als je een accepterende en veilige omgeving voor hem kunt creëren, zal hij zich steeds meer voor je openstellen. Hij zal zich geen zorgen meer maken over gezichtsverlies tegenover jou en zal je in vertrouwen nemen. Kortom, jij zult de vrouw naast hem zijn die hij zich kan veroorloven om naast hem te zijn, die niet altijd sterk hoeft te zijn, die kwetsbaar kan zijn en toch een man kan zijn en geen kind.