Praat met je buren en leer je kinderen gedag te zeggen


Niemand heeft tegenwoordig zin om uit te gaan. Mensen zijn moe van het werken en overwerkt, omdat ze twee banen moeten hebben om hun gezin te onderhouden. Als de voordeur dichtgaat, doen ze \’s avonds de deur niet meer open. Ze hoeven hun huis niet meer uit.
En dan heb ik het nog niet eens over de kinderen. Weet je hoe het is om het hele weekend achter de computer te zitten, te skypen met klasgenoten en verliefd te worden op wat je maar wilt? Als je je kinderen meeneemt naar buiten voor wat frisse lucht, zeggen ze: “Mam, wat moet ik buiten doen? Er is niemand buiten.”

děti si spolu hrají

Het is triest dat kinderen niet weten wat ze \’buiten\’ moeten doen. Ik denk terug aan mijn kindertijd, toen wij kinderen in het weekend van \’s morgens vroeg tot \’s avonds laat buiten rondrenden. We hadden allemaal onze eigen verantwoordelijkheden die we moesten vervullen, zelfs als kind. Als we thuiskwamen van school, schreven we automatisch ons huiswerk op, vroegen onze ouders ons te helpen met wat er gedaan moest worden en gingen dan onze vrienden ophalen. Voor ons was het een straf als we iets verkeerd deden en we hadden een avondklok van onze ouders. De kinderen van nu zijn het tegenovergestelde. Straf gaat langzaam over naar buiten gaan. Kinderen verstoppen zich achter muren

dítě schované za zdí

Achter de veilige muren van thuis raken ze langzaam vervreemd van hun vrienden en dreigen ze de natuurlijke gewoonten te verliezen over hoe ze zich tegenover elkaar moeten gedragen. Plotseling weten ze niet meer hoe ze vriendschappelijke relaties moeten aangaan, ze kennen alleen de virtuele relaties waarin ze uitblinken. In de praktijk voelen ze zich echter vertrapt en onzeker. Steeds meer kinderen weten de voor de hand liggende dingen niet, zoals hoe ze mensen moeten begroeten. We merken dit steeds meer. We zien het nog steeds in de dorpen, waar mensen dichter bij elkaar staan en kinderen gewend zijn volwassenen te begroeten. Niemand leert het hen.
Leg je handen op je borst. Hebben kinderen in jouw land dit niet geleerd? Samenkomen met vrienden en buren, of een praatje maken met je buren ……? En elkaar een goede dag wensen?