Schaken is een sport


De fundamentele vraag die veel mensen hebben is of schaken ook een sport is.Voor mij persoonlijk is schaken een sport. De reden hiervoor is dat je bij sport niet alleen maar hoeft te rennen, iemand hoeft te slaan of te fietsen. In sport kun je ook gaan zitten.Schaken is een bijzonder mentaal veeleisende sport. Er zijn veel openingen in de wereld: de Siciliaanse Verdediging, de Franse Verdediging, het Italiaanse Spel, het Spaanse Spel. En het belangrijkste is dat je heel goed moet nadenken over elke zet. Je kunt geen stuk plaatsen zonder na te denken. Dat is niet de manier om te schaken. Je moet ook de regels kennen, wat voor sommigen moeilijk is en voor anderen makkelijk.

sport

Veel schakers beginnen als kind met schaken en daarom zijn ze zulke goede spelers. Er staat nergens dat je op jonge leeftijd moet leren schaken. Leeftijd maakt niet uit, je kunt op elk moment beginnen.ELO is belangrijk in vriendschappelijke wedstrijden en in toernooien die niet eenvoudig kroegschaak zijn. ELO is een statistische beoordeling van de prestaties van een speler of een heel team op basis van de resultaten van een wedstrijd.

sport

De ELO van de huidige wereldkampioen schaken is bijvoorbeeld 2882, behaald in 2013. Deze wereldkampioen heeft zijn positie zeer recent verdedigd. Met name op 10 december 2021 stond hij tegenover uitdager Ian Nepomniacki.Als je in een toernooi speelt, kun je volgens een één-op-één systeem spelen of je kunt naar eigen inzicht spelen. De speeltijd kan 10, 15 of 2 uur zijn. Minuten plus seconden kunnen worden toegevoegd om een beurt te maken. Schaken is net als elke andere sport. Sommige sporten vereisen fysieke kracht en uithoudingsvermogen, andere vereisen slimheid en bedachtzaamheid. Geen sport is hetzelfde. Elke sport is anders.