Slimmer winkelen


Begin met eten. Het zoveel mogelijk ondersteunen van lokale leveranciers van zowel groenten als vlees, bakkerijproducten en dranken is de gezondste, milieuvriendelijkste en over het algemeen goedkopere manier. Elke stad heeft wel een boerenmarkt waar je bijna alles kunt kopen.
Als je die mogelijkheid niet hebt, probeer dan in ieder geval te kiezen voor producten die van kleinere afstanden of rechtstreeks uit Tsjechië worden geïmporteerd en die ook in gewone supermarkten verkrijgbaar zijn.
pytlík s ořechy
Probeer de meeste groenten en fruit te kopen zonder overbodige plastic verpakking. Voorzie jezelf van stoffen zakken die ademend zijn en gebruikt kunnen worden voor het dragen en bewaren van groenten en fruit. Deze zakken kosten ongeveer SEK 10 en kunnen gebruikt worden tot ze barsten. Als ze gaten hebben, kunnen ze dichtgenaaid en opnieuw gebruikt worden.
nakupování v secondhandu
Herbruikbare gebaksdozen en katoenen zakken kunnen worden gewassen en hergebruikt met ander wasgoed als ze vuil zijn geworden. Hetzelfde geldt voor het kopen van vlees en zuivelproducten: kaas en vleeswaren kunnen in speciale plastic dozen worden bewaard en gewogen. Yoghurt, melk, siroop …
Als je per se mineraal sprankelend water wilt, koop dan een bubbelmaker zoals SodaStream. Dit kan onnodig plastic afval elimineren. Maar als je geen andere keuze hebt, scheid je plastic dan goed. Het grootste probleem is om ze niet te scheiden.
Neem voor duurzame producten XXL-verpakkingen en bewaar ze thuis in containers. Zo bespaar je veel geld en veel afval dat niet wordt geproduceerd.
nakupování bez obalu
Kleding kan net zo goed de planeet en je portemonnee redden. De oplossing zijn tweedehandswinkels, beter bekend als kringloopwinkels. Als je de tijd neemt om te kijken, kun je vaak designerkleding in goede staat vinden tegen betaalbare prijzen. Zolang je de was goed doet, hoef je niet bang te zijn dat iemand het al eerder heeft gedragen.
Wees dus slim en koop alleen wat je echt nodig hebt.