Wakker worden in yogaslaap


Yoga nidra is eigenlijk een soort comfortabele \’yoga slaap\’. Het is een ervaring die diepe ontspanning , relaxatieen regeneratievan de kwaliteit van het lichaam (vooral het zenuwstelsel) bereikt. Onze geest is wakker, maar we nemen onze omgeving niet waar.
buddha na hladině

Zoek een geschikte plaats
Natuurlijk moeten we yoga nidra beoefenen op een zorgvuldig gekozen plaats. Het mag door niets of niemand gestoord worden. Het gaat niet alleen om lawaai van welke aard dan ook, of om mensen of dieren die met ons samenleven. Als we bijvoorbeeld rustig willen \’slapen\’ op ons terras of in onze tuin, moeten we ons ook bewust zijn van vervelende insecten. Vergeet mobiele telefoons even! Je moet er ook voor zorgen dat het niet koud, warm of tochtig is. Het kiezen van een rustige plekis erg belangrijk. Het is niet gezond voor onze psyche om ongevoelig en snel de helende staat die we proberen op te wekken te \’verlaten\’! Een ander belangrijk ding is om ons hoofd (of gezicht in het geval van zazen) naar het noorden te draaien. Als \’yogaslaap\’ op de juiste manier wordt gedaan, kan 30 minuten slaap
meerdere uren \’normale slaap\’vervangen ! Een ander voordeel is dat de kwaliteit van de \’normale slaap\’ verbetert en men \’s nachts geen last meer heeft van slapeloosheid.

Ga op je rug liggen of zitten
in de houding van de doden (shavasana). Adem rustig in, adem acht keer uit en pauzeer vier keer (ritme 8 4 8 4). Wanneer je voldoende ontspannen bent, ga dan door met ademen in een natuurlijk ritme Begin je te concentreren op de zonnevlecht . Het idee is dat energie vanaf deze plek naar buiten stroomt en in een cirkel (met de klok mee) beweegt. De cirkel wordt groter en groter, zodat ons hele lichaam erin zit. De energie beweegt dan omhoog in een spiraal. Het stopt op een puntongeveer 15 cm boven de bovenkant van ons hoofd. We \’houden\’ het ongeveer drie minuten vast. We zijn ontspannen maar alert. Dan \’draaien\’ we de spiraal. Hij draait in tegengestelde richting (tegen de klok in), naar de zonnevlecht. En tegen die tijd zijn we in een \’diepere\’ nidra en ervaren we volledige ontspanning! Na ongeveer 20 minuten voelen we ons lichaam ontwaken. Om duizeligheid te voorkomen, moet het ontwaken langzaam en gevoelig gebeuren.
jóga při západu slunce
Natuurlijk kan yoga nidra ook rechtop zittend worden uitgevoerd . Yoga nidra wordt uitgevoerd in een comfortabele zithouding, zoals die gebruikt wordt bij meditatie. De methode is in principe hetzelfde als bij nidra, dat liggend wordt uitgevoerd. Het concentratiepunt bevindt zich in dit geval boven het hoofd, aan de top van de energiespiraal. De \’slaap\’ is dan iets korter en duurt ongeveer 12 minuten. We worden langzaam weer wakker!