Wat Afrikaanse kinderen er voor over hebbenHoe kunnen wij, als individuen, verspilling tegengaan?
– Denk na over hoeveel voedsel we echt nodig hebben [9
– Koop van boeren en steun de toeleveringsketen niet [10
– Bewaar voedsel op de juiste manier [11
– Begrijp termen als \’te gebruiken tot\’ en \’ten minste houdbaar tot\’ .
– Doneer ongebruikt voedsel aan iemand of voer vee
.
– Vries overtollig voedsel in en gebruik het voor de volgende maaltijd
zemědělství v Buffalu.jpg
Waarom wordt afval als onverschillig bestempeld?
Omdat veel van het voedsel dat we gewoonlijk consumeren wordt verbouwd in landen waar de inwoners zelf niets te eten hebben. Bonen worden bijvoorbeeld verbouwd in Kenia, waar mensen en scholen niet genoeg water krijgen. Waarom? Omdat het meeste water wordt gebruikt voor bonen, die vervolgens over de hele wereld worden verscheept. Of we realiseren ons niet dat ongeveer de helft van de gevangen vis dood in zee wordt teruggezet, of dat ongeveer 16 kg aan andere zeedieren sterft tijdens het vissen.
červená řepa.jpg
Laten we begrippen niet door elkaar halen!
“Minimale houdbaarheid” =Gebruikt voor voedingsmiddelen die langer houdbaar zijn. Producten waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken, zijn meestal veilig en hoeven niet te worden weggegooid.
“Houdbaarheid” =is de uiterste houdbaarheidsdatum van bederfelijk voedsel, maar dit betekent niet noodzakelijk dat de goederen zullen bederven na de uiterste houdbaarheidsdatum.

Iemand heeft al iets gedaan!
Langzaam maar zeker groeit het bewustzijn over dit wereldwijde probleem en steeds meer mensen richten non-profitorganisaties op, verspreiden het woord onder scholen/bedrijven en richten restaurants en cafés op die alleen koken met restjes en ingrediënten van boeren.
Er zijn ook evenementen om kromme groenten op te halen die zelfs boeren niet kunnen verkopen. Boeren verliezen zo geld en groenten rotten onnodig weg.
mrkev v zemi.jpg
Naast voedselverspilling is het hamsteren van kleding en medicijnen een even ernstig probleem. Laten we dus niet verspillen, hamsteren, sparen en onverschillig zijn!