Werknemers van Amazon staken in Italië en Duitsland sluit zich vandaag aan

  • 11


Amazon geniet dit jaar minder van Black Friday dan vorig jaar. Volgens Reuters is dat ook het geval in andere vakantieseizoenen.
Meer dan 500 werknemers van het belangrijkste distributiecentrum van de e-commercegigant in Italië zijn overeengekomen om deze Black Friday de eerste klappen op te vangen.
“Dit gebeurde na onbevredigende onderhandelingen met Amazon over betere lonen en bonussen,” meldt Reuters.
interiér skladu
Werknemers in zes magazijnen in Duitsland besloten mee te gaan in het plan. De staking zal naar verwachting tot 31 december duren, waardoor het belangrijkste en drukste winkelseizoen wordt verstoord. Het bedrijf vertelde de pers dat het meer dan een miljoen bestellingen had ontvangen. Het bedrijf voegde er echter aan toe dat het vastbesloten is om ervoor te zorgen dat de bestellingen tijdens deze periode bij de klanten worden afgeleverd
.
Dit aantal Black Friday bestellingen lijkt misschien klein in vergelijking met een andere retailgigant, Alibaba, die alleen al op deze dag 1,48 miljard klanten telde. Maar de online retailer moet zijn personeel nog meer dan verdubbelen om aan de grotere vraag te kunnen voldoen. Amazon heeft 1.600 fulltime werknemers in dienst in Noord-Italië, wat elk jaar toeneemt tot 4.000 tijdens het winkelseizoen. De werknemers krijgen een gemiddeld maandsalaris van EUR 1.300 (ongeveer £ 33.000)
.
pracovní spor
In een verklaring zei Amazon dat werknemers in de logistieke sector het best betaald worden en voordelen genieten zoals een particuliere ziektekostenverzekering en studietoelagen. Vakbonden zijn het hier echter niet mee eens.
De grootste online retailer wil recordverkopen halen op Black Friday, maar werknemers moeten ook recordprestaties leveren op andere dagen en ervoor zorgen dat alles werkt zoals Amazon het wil.”Duits vakbondslid Stefanie Nutzenberger verklaarde.
\’We willen bonussen, we willen iets speciaals. Het bedrijf doet het geweldig en de voordelen moeten gedeeld worden\’, zegt Gianluca Girocchi, vakbondssecretaris in Italië. \’Het is ook een kwestie van rechten, van werken in een verstikkende omgeving.\’