Wie is de betere coureur


We weten het allemaal. Als je op de weg rijdt, zie je chauffeurs met een volstrekt verschrikkelijke rijstijl. Ze zijn afgeleid, rijden in slow motion, manoeuvreren onvoorspelbaar of parkeren niet. De reactie van de mannen hierop is bijna altijd hetzelfde: \’Oh, daar rijdt weer een vrouw. En een blonde. Laten we allemaal bidden.” Maar is het echt waar dat vrouwen slechte chauffeurs zijn, of is het gewoon een overgeleverd stereotype?
řidič za volantem
Het is een onbetwistbaar feit dat mannen beter zijn in de technische aspecten van autorijden. Ze zijn van jongs af aan opgegroeid met technische zaken en hebben een intiemere relatie, gevoel en interesse in deze zaken, simpelweg vanwege hun geslacht. Ze weten precies hoe een auto werkt en wat ze kunnen verwachten. Ze hebben daarom meer zelfvertrouwen achter het stuur, reageren sneller op situaties, hebben een beter gevoel voor ruimtelijke oriëntatie en oordelen daardoor nauwkeuriger. Maar dit alles brengt hen ook in gevaar. Waarom zouden ze risico\’s nemen?
Vrouwen daarentegen zijn voorzichtiger, trager en hebben minder gevoel voor afstand. Ze hebben echter de neiging om afgeleid te worden tijdens het rijden en aan veel dingen te denken. Op dit punt hebben we ons waarschijnlijk allemaal wel eens een vrouw voorgesteld die haar make-up aanbrengt terwijl ze wacht tot het stoplicht op groen springt. Deze oplettendheid komt voornamelijk voort uit het feit dat vrouwen een zeker respect voor auto\’s hebben en zich zorgen maken dat er iets onvoorziens kan gebeuren.
zadní světla vozu
Wat zijn deze scores? Als we het aantal rijbewijzen vergelijken, zijn mannen veruit het talrijkst. Zij vertegenwoordigen 60% van alle bestuurders, terwijl vrouwen de overige 40% voor hun rekening nemen. Dankzij de oplettendheid van vrouwen blijkt uit de statistieken dat ze veel minder ongelukken veroorzaken dan mannen. Vrouwen veroorzaken vaak ongevallen omdat ze de situatie op kruispunten verkeerd inschatten. Bij mannen zijn de belangrijkste oorzaken verkeerd bochtengedrag, slecht zicht bij het inhalen en rijden met hoge snelheden. Mannen, de volgende keer dat je een vrouw achter het stuur uitscheldt, denk dan aan dit feitje. En wij vrouwen moeten toegeven dat we waarschijnlijk nooit technisch betere chauffeurs zullen worden.