Winkelen via internet


Er worden tegenwoordig steeds meer aankopen online gedaan. Uit onderzoek blijkt dat er in een paar dagen voor kerst 2019 tot miljarden betalingen werden gedaan. Het is al lang mogelijk om kleding, elektronica en boodschappen vanuit je luie stoel te kopen. Koeriers leveren goederen rechtstreeks aan huis zonder dat je de deur uit hoeft.
In Tsjechië zijn kaart- en internetbetalingen niet zo wijdverbreid als in westerse landen. In Zweden is zelfs gesuggereerd om contante betalingen helemaal af te schaffen, omdat steeds minder mensen contant betalen.
E-shoppen en risico\’sKlávesnice, nákupní košík, myš.jpg
Online shoppen heeft zo zijn risico\’s. Als je een online winkel vindt die geen algemene voorwaarden op zijn website heeft, geen recensies heeft en je vraagt om vooruit te betalen, zul je zeker aarzelen om er iets te bestellen. Natuurlijk zijn sommige online winkels nationaal bekend. Een ander risico kan bijvoorbeeld de afhandeling van goederen onderweg of in transit zijn. Vooral in tijden van het jaar wanneer het druk is op de markt, bijvoorbeeld voor Kerstmis. Goederen kunnen vervormd of anderszins beschadigd thuiskomen. Dit is echter niet langer de verantwoordelijkheid van de winkel, maar van de vervoerder die het transport heeft geregeld.Nakupování z domova, tablet, káva.jpg
De populariteit van online winkelen neemt toe
Terwijl de reeds genoemde risico\’s met de tijd verdwijnen, neemt de populariteit van e-shops toe. De reden hiervoor is dat ze tijd besparen die besteed wordt in fysieke winkels en wachtrijen. Deze tijd kan bijvoorbeeld worden besteed aan familie of worden geïnvesteerd in persoonlijke ontwikkeling. Bovendien zijn de prijzen in online winkels vaak iets lager dan in fysieke winkels. Zelfs als ze goederen bestellen op de website en ze ophalen in de winkel, kunnen ze besparen op verzendkosten naar huis.
Concluderend kunnen we stellen dat ondanks de groeiende populariteit van cashloze betalingen, bankbiljetten nog steeds een aanzienlijke marktmacht hebben en niet snel zullen worden afgeschaft.