Zelfs huisdieren moeten oppassen voor teken


Maak je graag wandelingen in de natuur? Zo ja, dan weet je waarschijnlijk dat je moet controleren op teken zodra je thuiskomt. Maar vergeet je viervoeters niet. Zij zijn veelkwetsbaarder voor teken en andere parasietendan wij mensen. Wij dragen alleen felgekleurde kleding, waardoor teken ons gemakkelijker kunnen zien. Op dezelfde manier kunnen we, omdat we niet bedekt zijn met haar, gemakkelijk teken op ons naakte lichaam zien en ze in het beste geval verwijderen voordat ze ons bijten.
klíště
Teken zijn actiever
Het risico om een teek tegen te komen is erg groot. Deze kleine beestjes planten zich voort in het wild, vooral in de winter wanneer het minder vriest. Daarom vriezen teken die onder de grond overwinteren niet dood en overleven ze bijna allemaal. De activiteit neemt dus elk jaar toe.
hlava psíka
Vectoren
Teken brengen veel ziekten over. De bekendste zijn de ziekte van Lyme en tekenencefalitis. Aangezien teken een van de meest voorkomende uitwendige parasieten zijn en hun aanwezigheid niet beperkt is (ze kunnen zowel in dichte bossen als in het gras van parken en woonwijken gevonden worden), moeten mensen zichzelf en hun huisdieren beschermen tegen tekenbesmetting. Teken zijn niet alleen lastig, ze veroorzaken ook vaak gevaarlijke ziekten.

Huisdieren en teken
Waarschijnlijk is elke huisdiereigenaar wel eens een vierpotige teek tegengekomen. Niets is smeriger dan parasieten die zich vasthechten en het bloed van een hond of kat opzuigen. Mensen die dat risico niet willen nemen, kunnen hun huisdieren beter laten vaccineren. Het vaccin wordt in drie doses gegeven; er moet minstens een maand tussen de eerste en tweede dosis zitten, en de derde dosis wordt een jaar later gegeven.
francouzský buldoček
Waarom dieren vaccineren? 29]
[31] Als je huisdier een tekenplaag heeft, kan de daaropvolgende behandeling tijd in beslag nemen. Dit komt omdat het moeilijk is om in het begin te ontdekken waar je hond of kat echt last van heeft. De eerste symptomen lijken vaak op elkaar: koorts, verminderde eetlust, gewichtsverlies en vaak gedragsveranderingen. Behandeling kan weken of maanden duren en is duur. Consequente preventie is daarom een aandachtspunt voor alle fokkers.